Er vegansk livsstil den nye spiseforstyrrelse?

Drop stenalderkost, Low carb og periodisk faste. Nu stormer både den vegetariske og veganske livsstil frem, særligt i den yngre generation, hvor det bliver mere og mere normalt at leve uden kød. En sund udvikling, der dog hurtig kan blive usund, hvis den lander i de forkerte hænder.

Hvad jeg lærte af at være vegetar
Jeg har selv forsøgsvist spist vegetarisk i et halvt år, for at undersøge, hvilke udfordringer vi som familie på 4 havde i omlægningen af vores livsstil.

Èn af de ting jeg lærte var, at jeg hurtigt fik for få kalorier, hvis jeg ikke planlagde min mad grundigt og sørgede for altid at have sødmælk, ost, æg, pesto, hummus, avocado og nødder i skabene eller grøntsagssupper og urtebøffer i fryseren.

Jeg tør slet ikke at tænke på, hvor svært det ville være for mig og min familie, at få nok kalorier endsige de rigtige vitaminer, fedtstoffer og mineraler, hvis ikke jeg kunne spise æg, ost mm. Det kræver tid, overskud og specialviden at være en sund vegetar og veganer.

En farlig cocktail
På mange måder synes jeg, at det er en spændende udvikling både for sundheden og for miljøet. Men jeg ser også med bekymring på, hvordan den veganske livsstil i de forkerte hænder, blot bliver en ny spiseforstyrrelse. Det store fokus på vægt og udseende der hersker særligt blandt unge piger i dag kombineret med bl.a. veganske leveregler er en farlig cocktail.

Jeg har haft unge kvinder i min praksis, der i sundhedens, dyrevelfærdets og miljøets navn, fik begrænset sig til at spise meget kaloriefattigt og ensformigt. Hvor forbudslisten var lige så lang, som tilladtlisten var kort, og hvor der efterhånden kun var plads til vegansk soja-køderstatning og en kogt broccoli.

Læs også: Hvordan får jeg en sund vegansk livsstil?

Der er også sunde veganere
Misforstå mig ikke. Der er sikkert mange sunde veganere. Og hvis du har fulgt mig længe, så ved du også, at jeg synes, at det er en god ting, at befolkningen er begyndt at skære mere ned på kødet. Særligt rødt og forarbejdet kød øger nemlig risikoen for visse former for kræft.

Også for miljøet gør det en kæmpe forskel, når vi skærer ned på kødet. Kødproduktion er en enorm belastning for miljøet, og derfor kan det ikke gå hurtigt nok med at få befolkningen til at spise mindre kød og flere grøntsager.

Livsstilen er som fluepapir for spiseforstyrrede
Men helt sikkert er det, at lige så mange sunde veganere der er, lige så mange er der, for hvem en vegansk livsstil er et forsøg på at kontrollere vægten baseret på en enorm negativ kropsopfattelse og selvlede. Udsigten til det lave kalorieindtag er som fluepapir for piger med tendens til spiseforstyrrelser, fordi det tilbyder en hurtig løsning på et stærkt negativt selvbillede.

Hjælp til et positivt kropsbillede
Det er vigtigt, at vi som sundhedsprofessionelle, forældre og veninder kan gennemskue, hvornår livsstilen er et råb om hjælp. Vi skal kunne se bag om den umiddelbare store bedrift i at ”leve sundt”, så vi kan hjælpe de piger, der har brug for hjælp til at tilbageerobre et positivt kropsbillede og et afslappet og nydelsesfuldt forhold til mad.

Fakta: Som veganer spiser man hverken kød, fisk eller andet fra dyreriget. Som vegetar spiser man ikke kød eller fisk, men gerne æg og mælkeprodukter. Årsagen kan være forskellig men typisk bliver man veganer af hensyn til enten miljøet, sundheden eller dyreetikken.

Bliv MadMentor: læs med her

MADMENTOR-mail-header

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s